Toolkit

Hybride werken voor iedereen!

De toolkit ondersteunt een team zodat alle teamleden gelijkwaardig hybride kunnen (samen) werken. De toolkit bestaat uit een aantal tools die het team bij een hulpvraag ondersteunen. De toolkit kan in zijn geheel gebruikt worden, maar ze kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden ingezet.

Bovenaan staat de gehele toolkit, waar alle tools de downloaden zijn. Onderaan staan hulpvragen en welke tool daarbij ondersteunt, om te helpen met de keuze voor de tools.

Alle tools

Dit zijn alle tools uit de toolkit. Eerst is er een overzicht van alle tools in het schema hieronder. Daaronder staat per tool een korte uitleg en is deze te downloaden.

Beschrijving en uitleg van het schema van de toolkit.

Hiernaast is een overzicht van de tools in de toolkit. Deze toolkit is onder te verdelen in verrichten en inrichten. Waarbij verrichten gaat over de zachte kant van het hybride werken, zoals afspraken en cultuur. Inrichten gaat over de harde kant van het hybride werken, zoals de inrichting van werkruimtes en de hard- en software. Het Kompas is de start en basis van de toolkit. Onder verrichten vallen de Inclusieve Vergaderetiquette en de Online Teamverbinder. Onder inrichten vallen de Checklist Hybride Werkruimtes en de Inclusieve Samenwerk-Software. Het Communicatiecanvas behoort tot zowel verrichten als inrichten. Daarnaast is er nog de Handreiking Medewerkersnetwerken, welke buiten dit schema valt.

Kompas hybride werken

Het Kompas helpt om teamafspraken te maken die voortkomen uit specifieke beperkingen en uitdagingen die bij teamleden kunnen bestaan.

Het Kompas helpt om het hybride werken toegankelijk en gelijkwaardig te maken. Dat wordt gedaan door teamafspraken te maken die voortkomen uit specifieke beperkingen en uitdagingen die bij teamleden kunnen bestaan. Door deze te bespreken kunnen er mogelijkheden en oplossingen worden bedacht en concrete afspraken worden gemaakt over toegankelijk en effectief hybride samenwerken. Ieder teamlid kan zo profiteren van de voordelen die hybride werken biedt.

Het kompas bestaat uit een handleiding voor de teamleider en een aparte handleiding voor de teamleden.

Inclusieve vergaderetiquette

De vergaderetiquette ondersteunt teams met het maken van afspraken over hybride vergaderen.

Het is belangrijk om met je team afspraken te maken over het hybride werken, waaronder het hybride vergaderen. Hybride vergaderafspraken zorgen ervoor dat er structuur in de vergadering komt, iedereen weet wat er van haar of hem verwacht wordt en dat iedereen thuis en online gelijkwaardig kan deelnemen.

De vergaderetiquette bestaat uit een visual en een handleiding. In de visual wordt de vergaderetiquette schematisch weergegeven.

Communicatiecanvas

Het communicatiecanvas helpt teams om samen te bepalen welke communicatie middelen voor welke situatie wordt gebruikt.

Er is een groot aanbod aan veel verschillende communicatiemiddelen. Daarnaast bestaan er verschillende behoeftes en capaciteiten voor deze middelen. Het communicatiecanvas helpt teams om samen af te stemmen welke middelen voor welk communicatie-doel wordt ingezet. Op deze manier kan er gelijkwaardig, effectief en doelmatig gecommuniceerd worden.

Checklist hybride werkruimtes

De checklist is voor het creëren van inclusieve werkruimtes en helpt organisaties om hybride (samen)werken inclusief te maken voor medewerkers met een functiebeperking

Deze checklist is zowel relevant voor teams, teamleiders als de facilitaire en de IT afdeling van de organisatie. Teamleiders kunnen hiermee signaleren welke aanpassingen gunstig of zelfs nodig zijn voor het hybride (samen)werken. Facilitaire medewerkers kunnen de werkruimtes analyseren en verbeteren op (hybride) toegankelijkheid. Dit zorgt ervoor dat alle medewerkers kunnen profiteren van de voordelen van hybride werken, zoals autonomie en flexibiliteit.

Online teamverbinder

Deze tool helpt teams om de sociale verbinding online en op kantoor te versterken.

Wanneer (een deel van) een team op verschillende plekken werkt kan het lastig zijn om het team sociaal verbonden te houden. Deze handleiding ondersteunt een team om de sociale verbinding online te versterken en te onderhouden, ongeacht de werkplek.

Inclusieve samenwerk-software

Met deze handleidingen kan het gehele team gelijkwaardig gebruik maken van de software.

In het gebruik van software bestaan verschillende behoeftes en capaciteiten. In deze handleidingen wordt uiteengezet hoe veel gebruikte software op de juiste manier gebruikt kan worden. Hierdoor kan iedereen op een gelijkwaardige manier hiervan gebruik maken en samenwerken.

Deze tool bestaat uit twee delen. Het eerste document is de handleiding voor de software zelf en het tweede document is de handleiding voor de betrokkenen.

Handreiking medewerkersnetwerken

Deze handreiking medewerkersnetwerken geven directie, HR en teamleiders de kaders en richtlijnen om een medewerkersnetwerk voor medewerkers met een functiebeperking tot bloei te laten komen.

Medewerkersnetwerken zorgen voor een veilige omgeving, steun aan medewerkers met een functiebeperking, en duurzame inzetbaarheid van deze medewerkers. Daarom is het belangrijk om een netwerk te hebben, te behouden en optimaal te benutten. Deze handleiding ondersteunt een organisatie, en in het bijzonder directie, HR en teamleiders hierbij.

In ontwikkeling: Hoe is het om te werken met een arbeidsbeperking?

Deze interactieve tool creëert bewustwording over werken met een functiebeperking.

Om te helpen bij de keuze voor de tools uit de toolkit staan hieronder een aantal hulpvragen en welke tool daarbij ondersteunt.

Bepaal welke aandachtpunten het hybride werken brengt voor het team
Bepaal voor welke momenten of voor welke activiteiten we naar kantoor gaan
Maak afspraken over gebruik van diverse kanalen
Zorg voor een goede inrichting van de werkomgeving op kantoor en thuis
Organiseer de vergadering op een inclusieve manier
Skip to content