Over het project

Doel van het project

Het doel van dit project is hybride werken inclusief te maken voor medewerkers met een functiebeperking. Zo kunnen zij ook profiteren van de autonomie en flexibiliteit die hybride werken biedt. Het voordeel voor de medewerker en werkgever is dat deze medewerkers duurzaam en vitaal aan de slag blijven en als gelijken blijven samenwerken. Organisaties profiteren van een inclusief hybride werkbeleid omdat er meer kandidaten beschikbaar komen voor openstaande functies.

Vrouw werkt op kantoor achter een laptop met koptelefoon op. Er zitten pratende collega's om haar heen.
Vrouw werkt achter laptop

Transitie naar hybride werken

Sinds een aantal jaar wordt er steeds meer hybride gewerkt: thuiswerken wordt gecombineerd met werken op kantoor. Bij deze transitie naar hybride werken horen een aantal ontwikkelingen zoals het vormgeven van beleidskaders, afspraken maken over samenwerken en herinrichting van gebouwen. Medewerkers die thuiswerken kunnen zich beter concentreren, zijn productiever en hebben een kortere herstelperiode van inspanning vergeleken met medewerkers die fulltime op kantoor werken.

“Medewerkers die hybride werken ervaren meer flexibiliteit en autonomie.”

Voordelen voor medewerkers met een functiebeperking.

Voor medewerkers met een functiebeperking biedt hybride werken veel voordelen. Het scheelt reistijd, wat een groot voordeel is voor medewerkers met een mobiele beperking. De flexibiliteit in uren en kortere hersteltijd zijn grote voordelen voor medewerkers met een functiebeperking. Deze medewerkers hebben vaak minder energie, meer behoefte aan rustpauzes of zijn gebaat bij een vaste thuis- of prikkelvrije werkplek.

“Thuiswerken scheelt veel gedoe met reizen en geeft me de mogelijkheid om af en toe pauze te nemen.”

“Thuiswerken is voor mijn spraaksoftware en andere aanpassingen wel zo prettig.”

Nadelen voor medewerkers met een functiebeperking.

In de praktijk blijkt echter dat medewerkers met een functiebeperking nog te weinig profiteren van de voordelen van hybride werken, terwijl het juist voor hen een oplossing zou kunnen zijn om hun werk duurzaam en vitaal uit te voeren. Uiteindelijk kan de implementatie van het hybride werken juist beknellend zijn.

“Bij presentaties kan ik de slides niet zien.”

“Tijdens een vergadering praten mijn collega’s veel door elkaar heen, waardoor ik het niet versta.”

“Ze vergeten vaak dat ik een beperking heb, waardoor ik altijd aanpassingen in vergaderingen zelf moet aanvragen.”

Toolkit inclusief hybride werken als oplossing.

Om medewerkers met een functiebeperking de voordelen van hybride werken te bieden wordt de toolkit inclusief hybride werken ontwikkelt. Deze toolkit helpt het team om onder andere werkafspraken te maken, afspraken te maken voor hybride vergaderen, de werkplek inclusief in te richten en de sociale verbinding te versterken.

Een afbeelding van een van de tools: Het ingevulde communicatiecanvas
Een van de tools: een ingevulde communicatiecanvas
Skip to content